Sója je veľmi super potravina. Sója je kultúrna olejnatá rastlina ktorá má plody ktorá by sa mala viac využívať v našom stravovaní. Najmä kvôli svojim cenným látkam. Má cenné hodnoty. Obsahuje veľké množstvo bielkovín tiež železo a skupiny B a tiež hodnotný rastliny tuk. Čo sa týka sóje je zo všetkých strukovín najvýživnejšia a hlavne svojimi vlastnosťami sa veľmi podobá ZIVOCISNYM zdrojom bielkovín. Sójové bôby upravujeme nasledovne varením ale tiež dusením dá sa aj zapekaním ale aj sa dá urobiť výborný šalát. Ja ju milujem varievam ju často ale mamka je skôr mäsová. Sóju treba pred varím dôkladne preberieme aby tam neostala nejaká špina ako kamienky a pod. Tiež ju dôkladne umyjeme pod studenou vodou. Ale pred varením ju musíme na celú namočiť aby sa dala uvariť.
Je ju dobre aj zaliať horúcou vodou pred namočením nakoľko by mohla byť horká urobíme to cirka na pol hodiny že ju zalejeme. Sójové bôby varíme tak aby boli mäkké 2 až 2 .5 hodiny. Čo sa týka varu musíme ju sledovať pretože dlhším varením sójové bôby ostanú tvrdé. Ak máte tlakový hrniec sa vám uvaria rýchlejšie ale pozor pod tlakom kypí. Preto by sa mala na začiatku variť odkrytá a keď pena zo sóje zmizne. Potom následne hrniec uzavrieme a varíme pod tlakom cirka 45 minút. Sójové bôby si môžeme uvariť aj na niekoľko dní dopredu a po vychladnutí ju dáme do chladničky . alebo do mrazničky. Sójové bôby pri varení zdvojnásobia svoj objem a preto keď jedlo TZV. pripravujeme z uvarených bôbov. použijeme pri tom dvojnásobné množstvo napr. 100 g surových bôbov sa rovná 200 g uvarených. Ja to robím tak že keď robím napr. občas polievku zeleninovo strukovinovú ja to varím spolu aj zeleninu ale prv dám sóju a tak cirka po pol hodine zeleninu a koreniny a pred zmäknutím podstate na úplnom konci posolíme.
Môžeme samozrejme aj iné pokrmy pripraviť prívarky alebo prílohu alebo šaláty. Len kto má histamín ako ja by to mal len odskúšať či vám nerobí zle alebo dať si pred tým enzým na histamín. Sója je veľmi zdravá a proti rakovine. Dá sa kombinovať aj s rozličnou zeleninou tiež zemiaky a pod. pričom okrem čerstvej ktorá je najlepšia môžeme použiť aj mrazenú tak tiež sterilizovanú. Ak si viete zohnať zelené sójové struky je to výhoda tie sa dajú použiť na šalát. Alebo aj zapiecť. Či už použiť pri omelete a podobne. Kto má celiakiu je dosť kúpiť aj sójovú muku ktorá neobsahuje lepok ani škrob. Ale vieme ju pomiešať k inej múke ale môžu to len tí čo nemajú intoleranciu na lepok.
Comments by